Grekens prisbelönta olivolja

Grekland är känd för sin kvalité av oliver och olivolja, det är landets nationalprodukt. Det är också här som den lilla men högkvalitiva oliven Koroneiki odlas. Olivoljan som utvinns av Koroneiki är mångfaldigt prisbelönad och 2016 fick Koroneikioljan första pris i tävlingen ”The World´s Best Olive Oils 2016”.

Koroneiki olivolja härstammar från Methoni i Kalamataregionen i södra Grekland. Med sina aromatiska smakegenskaper - robust, intensiv och fruktig med inslag av peppar och välutvecklade undertoner av citrus, är olivoljan uppskattad världen över. Den anses till och med av många att vara den bästa. Oljan innehåller en hög halt av polyfenoler och antioxidanter, vitamin E och karoten som har bevisade hälsofrämjande effekter för bland annat hjärtat, och det är just med hjärtat vi presenterar Koroneiki extra vergin olivolja.

Koroneiki extra virgin olivolja avnjuts till sallad eller bruschetta eller varför inte smaksätta din maträtt med den sista touchen.

Ladda ned Grekens Produktblad för olivoljor »

Grekisk olivolja

Grekland är världens tredje största producent av olivolja men ligger på första plats när det gäller konsumtion. De tre största regionerna i Grekland gällande olivoljeproducering är Kreta, Lesvos och Peloponnesos. Cirka 80% av all grekisk olivolja är Extra Virgin olivolja. Olivoljan utgör en grundpelare för matlagningen i Grekland samt runt övriga Medelhavet. De flesta odlingar är små och familjära vilket innebär att de är under personlig omsorg. Eftersom terrängen ofta är svår så blir mekaniserad skörd omöjlig, vilket gör att de flesta grekiska oliver är handplockade. Detta ger såklart en positiv inverkan på slutresultatet.

Vad är Extra Virgin olivolja och vad menas med kallpressad?

Det är den mest högklassiga oljan. Definitionen av Extra Virgin olivolja är att den är av högsta kvalitet som utvinns direkt av oliver samt enbart av mekaniska processer. Den är inte raffinerad och saknar således kemikaliska tillsatser. Extra Virgin kännetecknas i huvudsak av att surhetsgraden ligger på 0,8% eller mindre, med det absolut bästa är under 0,3%.

Kallpressad olivolja är en speciell process som gör att den till fullo bibehåller sin delikata smak, det är den första pressningen och den får inte överstiga 27°C.

Koroneiki – Olivlundens konung

Varför är koroneikioliven så uppskattad?

• Det är den starkaste av de grekiska sorterna och därmed minst krävande av fukt, jord och omsorg.

• Jämn och stabil avkastning från år till år.

• Den anses vara den finaste av alla sorter med en exceptionell doft och smak.

• Den odlas främst på Peloponnesos och Kreta, men de flesta grekiska topproducenter utvinner olja av koroneiki.

Olika kategorier av Extra Virgin olivolja

Extra Virgin – se ovan.

Organisk olivolja – oliver odlade utan kemiska tillsatser och bekämpningsmedel samt en garant för icke GMO-odlat (genetiskt modifierade organismer).

Extra Virgin PDO – ”Protected Designation of Origin” är skyddad ursprungsbeteckning som innebär att oliverna måste härstamma från angivna regionen. Detta är en kvalitetsstämpel som garanterar ursprung och kvalitet.

Extra Virgin PGI – ” Protected Geographic Indication” avser att oliverna är historiskt eller traditionellt bundna och produceras på en specifik plats.

Aromer, tester och lagring

Varje olivlund ger något olika oljor även fast sorten är densamma. Det finns regionala skillnader fast det är överlag svåra att generalisera dessa. Men olivolja från steniga marker i bergsluttningar på Kreta och södra Peloponnesos anses rika på smaker och aromer med en påtagligt vacker grön färg. Oljor från Lesvos är aningen sötare i smak samt har en gulare färg. Rent allmänt så producerar torr och kalkrik jord mer aromatisk olja än fuktig och leraktig jord.

För att avgöra om oljan är av god vigör så lukta och provsmaka. Luktar den fruktigt, skarpt, pepprigt eller något gräsaktigt så är det positiva igenkännetecken. Skulle oljan däremot lukta och smaka härsket så märker du det direkt med smaklös eller möglig smak. Förvara oljan mörkt och svalt och absolut inte vid värme och ljus.

För att testa ordentligt så häll upp lite olja i ett färgat glas så du inte låter dig påverkas av färgen. Värm glaset i handen för att frigöra oljans aromer. Lukta, drick lite och försök få med lite luft, virvla det i munnen. Provar du olika oljor så ta gärna en bit bröd eller en äppelskiva för att rengöra munnen.

Positiva smakegenskaper att tänka på är pepprig, bitter, fruktig eller du kanske även känner inslag av gräs, citrus, äpple eller mandel.

Att tänka på är att olivolja är en levande produkt så det kan ändras från år till år även om det framställs av samma olivlunda eller av samma företag.

Idealisk förvaringstemperatur för olivolja är mellan 14 °C till 16 °C. Förvara med fördel olivoljan i köksskåp, förvara inte i kylskåp eller för varmt t.ex. i solen eller för nära spisen. Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. Hållbarheten kan variera beroende på vilken olja det är, men för de flesta oljor så är hållbarheten omkring 2 år i en obruten förpackning.

Extra Virgin Olive Oil Kalamata
Kallpressad

0,25 l • Sort: Koreneiki • Art: 100213
0,5 l • Sort: Koreneiki • Art: 100210
0,75 l • Sort: Koreneiki • Art: 100211

olivolja 5l 7984

Extra Virgin Olive Oil Kalamata
Kallpressad

5 l • Sort: Koreneiki • Art: 100212

olivolja black small

BIO - Olive Oil
0,25 l • Sort: Koreneiki • Art: 100314

Grekens prisbelönta olivolja

Grekland är känd för sin kvalité av oliver och olivolja, det är landets nationalprodukt. Det är också här som den lilla men högkvalitiva oliven Koroneiki odlas. Olivoljan som utvinns av Koroneiki är mångfaldigt prisbelönad och 2016 fick Koroneikioljan första pris i tävlingen ”The World´s Best Olive Oils 2016”.

Koroneiki olivolja härstammar från Methoni i Kalamataregionen i södra Grekland. Med sina aromatiska smakegenskaper - robust, intensiv och fruktig med inslag av peppar och välutvecklade undertoner av citrus, är olivoljan uppskattad världen över. Den anses till och med av många att vara den bästa. Oljan innehåller en hög halt av polyfenoler och antioxidanter, vitamin E och karoten som har bevisade hälsofrämjande effekter för bland annat hjärtat, och det är just med hjärtat vi presenterar Koroneiki extra vergin olivolja.

Koroneiki extra vergin olivolja avnjuts till sallad eller bruschetta eller varför inte smaksätta din maträtt med den sista touchen.

Ladda ned Grekens Produktblad för olivoljor »

Grekisk olivolja

Grekland är världens tredje största producent av olivolja men ligger på första plats när det gäller konsumtion. De tre största regionerna i Grekland gällande olivoljeproducering är Kreta, Lesvos och Peloponnesos. Cirka 80% av all grekisk olivolja är Extra Virgin olivolja. Olivoljan utgör en grundpelare för matlagningen i Grekland samt runt övriga Medelhavet. De flesta odlingar är små och familjära vilket innebär att de är under personlig omsorg. Eftersom terrängen ofta är svår så blir mekaniserad skörd omöjlig, vilket gör att de flesta grekiska oliver är handplockade. Detta ger såklart en positiv inverkan på slutresultatet.

Vad är Extra Virgin olivolja och vad menas med kallpressad?

Det är den mest högklassiga oljan. Definitionen av Extra Virgin olivolja är att den är av högsta kvalitet som utvinns direkt av oliver samt enbart av mekaniska processer. Den är inte raffinerad och saknar således kemikaliska tillsatser. Extra Virgin kännetecknas i huvudsak av att surhetsgraden ligger på 0,8% eller mindre, med det absolut bästa är under 0,3%.

Kallpressad olivolja är en speciell process som gör att den till fullo bibehåller sin delikata smak, det är den första pressningen och den får inte överstiga 27°C.

Koroneiki – Olivlundens konung

Varför är koroneikioliven så uppskattad?

• Det är den starkaste av de grekiska sorterna och därmed minst krävande av fukt, jord och omsorg.

• Jämn och stabil avkastning från år till år.

• Den anses vara den finaste av alla sorter med en exceptionell doft och smak.

• Den odlas främst på Peloponnesos och Kreta, men de flesta grekiska topproducenter utvinner olja av koroneiki.

Olika kategorier av Extra Virgin olivolja

Extra Virgin – se ovan.

Organisk olivolja – oliver odlade utan kemiska tillsatser och bekämpningsmedel samt en garant för icke GMO-odlat (genetiskt modifierade organismer).

Extra Virgin PDO – ”Protected Designation of Origin” är skyddad ursprungsbeteckning som innebär att oliverna måste härstamma från angivna regionen. Detta är en kvalitetsstämpel som garanterar ursprung och kvalitet.

Extra Virgin PGI – ” Protected Geographic Indication” avser att oliverna är historiskt eller traditionellt bundna och produceras på en specifik plats.

Aromer, tester och lagring

Varje olivlund ger något olika oljor även fast sorten är densamma. Det finns regionala skillnader fast det är överlag svåra att generalisera dessa. Men olivolja från steniga marker i bergsluttningar på Kreta och södra Peloponnesos anses rika på smaker och aromer med en påtagligt vacker grön färg. Oljor från Lesvos är aningen sötare i smak samt har en gulare färg. Rent allmänt så producerar torr och kalkrik jord mer aromatisk olja än fuktig och leraktig jord.

För att avgöra om oljan är av god vigör så lukta och provsmaka. Luktar den fruktigt, skarpt, pepprigt eller något gräsaktigt så är det positiva igenkännetecken. Skulle oljan däremot lukta och smaka härsket så märker du det direkt med smaklös eller möglig smak. Förvara oljan mörkt och svalt och absolut inte vid värme och ljus.

För att testa ordentligt så häll upp lite olja i ett färgat glas så du inte låter dig påverkas av färgen. Värm glaset i handen för att frigöra oljans aromer. Lukta, drick lite och försök få med lite luft, virvla det i munnen. Provar du olika oljor så ta gärna en bit bröd eller en äppelskiva för att rengöra munnen.

Positiva smakegenskaper att tänka på är pepprig, bitter, fruktig eller du kanske även känner inslag av gräs, citrus, äpple eller mandel.

Att tänka på är att olivolja är en levande produkt så det kan ändras från år till år även om det framställs av samma olivlunda eller av samma företag.

Idealisk förvaringstemperatur för olivolja är mellan 14 °C till 16 °C. Förvara med fördel olivoljan i köksskåp, förvara inte i kylskåp eller för varmt t.ex. i solen eller för nära spisen. Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. Hållbarheten kan variera beroende på vilken olja det är, men för de flesta oljor så är hållbarheten omkring 2 år i en obruten förpackning

olivolja blue big
olivolja black small

Extra Virgin Olive Oil Kalamata
0,5 l • Sort: Koreneiki • Art: 100210
0,75 l • Sort: Koreneiki • Art: 100211

BIO - Olive Oil
0,25 l • Sort: Koreneiki • Art: 100314

olivolja blue small
olivolja 5l 7984

Extra Virgin Olive Oil Kalamata
0,25 l • Sort: Koreneiki • Art: 100213

Extra Virgin Olive Oil Kalamata Kallpressad
5 l • Sort: Koreneiki • Art: 100212

produkt greek salad oil

Grekisk Salladsolja
(80% solros & 20% extra virgin oilvolja)

5 L • Art: 200202

Virgin Olivolja Koreneiki
3 L • Art: 200100

produkt virginoliveoil 5l

Virgin Olivolja Koreneiki
5l • Art: 200101

produkt greek salad oil

Grekisk Salladsolja
(80% solros & 20% extra virgin oilvolja)
5 L • Art: 200202

produkt virginoliveoil 3l

Virgin Olivolja Koreneiki
3 L • Art: 200100

produkt virginoliveoil 5l

Virgin Olivolja Koreneiki
5l • Art: 200101